Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

JAVALLAT ŐSZI MARGITVIRÁG KAPSZULA 60DB

Ár:
1.890 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Javallat
Szállítási díj: 1.290 Ft
Várható szállítás: 2022. május 31.
Menny.:db

Leírás

Egészségügyi hatásait alátámasztó tudományos bizonyítékok

 

1. Fejfájást csökkentő hatása

 • Az őszi margitvirággal 1985-ben végezték az első embereken végzett vizsgálatot, amelyet a Britt Orvosi Folyóiratban tettek közzé. A vizsgálatban tizenhét beteg vett részt, akik korábban naponta fogyasztottak friss őszi margitvirág levelet a migrén megelőzésére. A résztvevőket két csoportra osztották: nyolcan őszi margitvirágport kaptak, kilencen pedig placebót (vagyis hatóanyagmentes készítményt). Azoknál, akik placebót kaptak, jelentősen megnőtt a fejfájás, az émelygés, valamint a hányás gyakorisága és súlyossága a kezelés első hónapjaiban. Az őszi margitvirág kapszulákat fogyasztó csoportban nem történt változás sem a migrénes tünetek gyakoriságában, sem azok súlyosságában. Ez kutatás bizonyította először, hogy a folyamatosan szedett őszi margitvirág por megelőzi a migrénes rohamokat (Johnson és munkatársai)

 • A neves Lancet folyóiratban 1988-ban jelent meg annak a klinikai vizsgálatnak az eredménye, amely szintén alátámasztotta az őszi margitvirág migrénellenes hatását. Ebben a vizsgálatban 72-en vettek részt, egy részük őszi margitvirág kapszulát, a másik felük pedig placebót kapott négy hónapon keresztül. Négy hónap elteltével a két csoport között kicserélték a készítményeket, így a korábban placebót szedő személyek kapták az őszi margitvirágot. Az őszi margitvirágot szedőknél jelentősen csökkent a migrénes rohamok száma, erőssége és gyakorisága, valamint hányás is sokkal ritkábban fordult elő. Jelentős mellékhatások nem fordultak elő a nyolc hónapos kísérlet alatt (Murphy és munkatársai)

 • Izraeli kutatók négy hónapon keresztül vizsgálták az őszi margitvirág hatását ötvenhét betegen, akiket két csoportra osztottak. Az első két hónapban mindkét csoport őszi margitvirággal kezeltek migrén ellen. A harmadik hónapban a csoport egyik fele továbbra is őszi margitvirágot kapott kezelésként, viszont a másik csak placebót. A negyedikben pedig megfordították a két csoport kezelését. Természetesen résztvevők nem tudták, hogy éppen milyen kezelésben részesültek. Az eredmények azt mutatták, hogy az őszi margitvirág jelentősen csökkentette a fájdalom intenzitását a placebo-kezeléshez képest. Ezenkívül erőteljes csökkenést figyeltek meg a migrénes rohamokhoz általában kapcsolódó tipikus tünetek, mint például a hányás, hányinger, zajérzékenység és fényérzékenység tekintetében. Amint placebóval helyettesítették az őszi margitvirágot a kezelt betegeknél, egyből a fájdalom intenzitásának fokozódását, valamint az egyéb tünetek súlyosbodását észlelték. Ezzel szemben a korábban placebót kapó személyeknél, az őszi margitvirág kezelés hatására csökkent a fejfájás intenzitása, valamint a kapcsolódó tünetek súlyossága. (Palevitch és munkatársai)

 • Egy Németországban végzett kutatás alátámasztotta azt a korábbi megfigyelést, hogy az őszi margitvirág azoknál bizonyul hatásosabbnak, akiknél korábban gyakrabban (havonta legalább négy alkalommal) fordult elő migrénes fejfájás (Pfaffenrath és munkatársai)

 • Az őszi margitvirág kombinációs készítményekben is hatásosan csökkentette a migrénes fejfájás előfordulását. A migrén kezdeti tüneteinek megjelenésekor gyömbérrel együtt alkalmazva a kutatásban részt vevők 48 százalékánál szűnt meg a fájdalom két órán belül, 34 százalékuknál pedig csak enyhe fejfájás alakult ki. A résztvevők 59 százaléka volt elégedett a kezeléssel és 41 százalékuk azonos hatásúnak értékelte, mint a korábban felírt készítményeket. (Cady és munkatársai)

 • Egy másik kutatásban az őszi margitvirágot magnéziummal és Q10-koenzimmel együtt alkalmazták. A készítmény jelentősen csökkentette a migrénes fejfájással járó napok számát a résztvevőknél, akik korábban legalább havi 2 migrénes rohamról számoltak be. A résztvevőknek korábban átlagosan 4,9-szer volt migrénes fejfájásuk havonta, a három hónapos kezelés végén pedig csak átlagosan 1,3-szor. A betegek 75 százalékánál legalább felére csökkent a migrénes napok száma.  A szorongásos és depressziós tüneteket tapasztalók száma is sokkal kevesebb lett. A kiinduláskori 62 százalékról 35 százalékra csökkent a depressziós, míg 52 százalékról 30 százalékra csökkent a szorongásos tünetek aránya. (Guilbot és munkatársai)

 • Az őszi margitvirág hatását gyerekeken is vizsgálták egy kombinációs készítményben, amely egy másik gyógynövényt (Andrographis paniculata), valamint B2-vitamint és Q10-koenzimet is tartalmazott. A migrén a gyermekkori krónikus fájdalom egyik legelterjedtebb megnyilvánulása. A rendelkezésre álló kezelések sokasága ellenére a szülők gyakran aggódnak a gyógyszeres terápiák miatt, és sokszor a gyermekorvosok sem írják fel szívesen őket. Ezért egyre nagyobb az érdeklődés a gyerekek esetében is a visszatérő migrénes fejfájások kezelésére használt természetes készítmények iránt. Az olaszországi kutatásban 91-gyerek vett részt, akik 16 héten keresztül kapták a készítményt. Az eredményeket 16 hét elteltével, illetve a 20. és a 32. héten is értékelték. A vizsgált készítmény több mint felére csökkentette a fejfájás gyakoriságát és a migrénes rohamok számát a kezelési időszak alatt, de a hatás a kezelés vége után is megmaradt. (Moscano és munkatársai kutatása)

 

2. Az egészséges emésztést támogató hatása

 • Az őszi margitvirágban nagy mennyiségben jelenlévő szeszkviterpén-laktonok keserű ízűek.  Amikor a nyelven és a száj nyálkahártyán elhelyezkedő ízérző receptorok keserű ízt érzékelnek, a bolygóidegen (nervus vagus) keresztül reflexesen fokozzák a nyál-, a gyomornedv-, hasnyál- és epeelválasztást, összehúzódásra késztetik az epehólyagot. A keserűanyagok emellett fokozzák a bélperisztaltikát is. A javuló emésztés hatására jobban szívódnak fel a vitaminok és az ásványi anyagok is, emellett nem jelentkezik az étkezések utáni fáradtság, tompaság.

 

3. A menstruáció előtti és közbeni jó közérzetet támogató hatása

Az őszi margitvirágot már az ókorban is menstruációs panaszok kezelésére ajánlották. Ma már számos közvetett bizonyíték támasztja alá hatásosságát ezen a területen:

 • Az őszi margitvirág hatóanyagi kísérleti körülmények között simaizom lazító hatásúak voltak, hatásuk a koncentráció függvényében volt enyhébb vagy erősebb. (Hay és munkatársai)
 • Számos kísérletben igazolták gyulladáscsökkentő hatását. A kutatások szerint az őszi margitvirág hatóanyagai a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekhez hasonlóan a COX-2 nevű gyulladást közvetlenül kiváltó enzimet gátolják, de emellett más gyulladásserkentő anyagok képződését is akadályozzák (Hwang és munkatársai, Makheja és munkatársai, Collier és munkatársai). A kutatók az őszi margitvirágban nagy mennyiségben jelen lévő partenolidot tartják a fő gyulladáscsökkentő összetevőnek. Egy kutatásban azonban kimutatták, hogy a partenolidot nem tartalmazó őszimargitvirág-kivonat is gyulladáscsökkentő hatású volt és ugyanúgy képes volt gátolni a gyulladást elősegítő enzimeket, citokineket és prosztaglandinokat. (Sur és munkatársai)

Figyelmeztetések, ellenjavallatok

 • Az őszi margitvirág herbájának fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
 • Fogyasztása nem ajánlott 12 éven aluli gyer­me­keknek, várandós és szoptatós anyáknak, epeúti elzáródás vagy szűkület, továbbá a fészkes virágzatúak családjába tartozó növényekkel szemben túlérzékeny személyeknek!
 • Gyermekek elől elzárva tartandó!

Termékünk gyógyszerkönyvi minőségű gyógynövényből készült. Minőségi tanúsítvány letöltése.


Adagolás Naponta 1-2 kapszula (lehetőleg étkezés előtt).
A) Kapszulaként fogyasztva Bő folyadékkal lenyelve.
B) Teaként fogyasztva A kapszulák tartalmát 2 dl forró vízzel felöntve, majd felkeverés után teaként fogyasztva..
Tudd meg, hogy mikor és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból!
Összetevők Kapszulánként 270 mg őszi margitvirág herba (Tanaceti parthenii herba) Sonic­Fine® szuperfinom instant gyógynövénypor, kapszulahéj:zselatin.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Termék címkék: javallat, őszi margitvirág

Keresés