Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

JAVALLAT GYÖMBÉR GYÖKTÖRZS KAPSZULA 60DB

Ár:
1.890 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Javallat
Szállítási díj: 1.290 Ft
Várható szállítás: 2022. május 31.
Menny.:db

Leírás

Az egészségügyi hatásokat alátámasztó tudományos bizonyítékok

 


 1. A terhesség és az utazás alatti hányingert csökkentő hatása

    A gyömbér fogyasztása csökkenti a terhesség alatti hányingert és hányást. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a gyömbér hatásosabb, mint a placebó, vagy a B6 vitamin és egyéb hányáscsillapító gyógyszerek (dimenhidrinát, metoklopramid). Kutatások alapján a terhesség alatti reggeli rosszullétek megszüntetéséhez a gyömbért napi 500-2500 mg mennyiségben, legalább 3 napon át, maximum 3 hétig ajánlott fogyasztani (Fischer-Rasmussen és munkatársai, Jewell és Young, Vutyavanich és munkatársai, Borrelli és munkatársai, Chittumma és munkatársai, Mohammadbeigi és munkatársai, Hu és munkatársai, Pongrojpaw és munkatársai kutatása).
    Számos gyógyszer - mint például a retrovírus ellenes szerek - okozhatnak emésztőrendszeri mellékhatásokat: hányást, hányingert. A Szakértői Vélemény a Gyógyszerek Biztonságosságáról című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban HIV pozitív betegeken tesztelték a gyógyszerek okozta hányás, hányinger tünetetek jelenlétét gyömbér és placebokezelés hatására. A 14 napos gyömbér kúra egyértelmen csökkentette a hányinger és hányás előfordulását, a kontrol csoporthoz viszonyítva - 63- és 79%-al (Dabaghzadeh és munkatársai kutatása).

 
2. Az ízületi rugalmasság fenntartását támogató hatása

    Több klinikai vizsgálat is bizonyítja, hogy a gyömbér fogyasztása csont- és ízületi gyulladások esetén fájdalomcsillapító hatású. Összesen 757 embert magában foglaló 5 klinikai vizsgálat elemzése bizonyítja, hogy a gyömbérnek csont- és ízületi gyulladásos betegeknél enyhe fájdalomcsillapító hatása van, a placebóban és gyógyszeres kezelésben részesülő csoportokhoz viszonyítva (Bartels és munkatársai). 
    Amerikai kutatók klinikai tanulmányában 50 mg gyömbért tartalmazó készítmény (tartalmazott még: glükózamin szulfátot, metilszulfonil metánt, fehér fűzfakéreg kivonatot, tömjént, kurkuma gyökeret, cayenne borsot és hialuronsavat) hatását vizsgálták ízületi fájdalom kezelésére. A vizsgálatot 50-75 év közötti nők és férfiak bevonásával végezték, akiknek elmondásuk szerint több mint 3 hónapja ízületi fájdalmuk volt. A térdízületi fájdalom mértékét 2 hetente mérték egy speciális vizuális skálával. A 8 hetes kezelést követően a gyömbért is tartalmazó készítménnyel kezelteknél egyértelmű javulást figyeltek meg a placebóban részesülőkhöz képest (Niemann és munkatársai kutatása). 

 
3. Vitalitásnövelő, anyagcsere-stimuláló, tonizáló hatása

    A gyömbér mandulaműtét utáni gyógyulásra kifejtett hatását vizsgálták egy törökországi klinikai kutatásban. A műtétet után a 49 vizsgált fő (18-45 év) közül 23-an napi kétszer 500 mg gyömbér kezelésben részesültek 7 napon keresztül, 26-an placebót kaptak. Antibiotikumot és paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítót minden műtött egyén kapott. A gyömbért fogyasztóknál enyhébbek voltak a fájdalmak és jobb volt a sebgyógyulás, hamarabb tudtak újra étkezni (Koçak és munkatársai kutatása).
    Klinikai vizsgálatokban igazolták, hogy görcsös menstruáció esetén a gyömbér fájdalomcsillapító hatása összevethető az ibuprofén és mefenaminsav hatásával. Legalább 15 éves nőket 500-2000 mg  gyömbérrel kezeltek a menstruáció 1-4 napján. A fájdalom egy 10-es skálán értékelve átlagosan 2,3-2,6 ponttal csökkent. Már napi 4 x 200 mg gyömbér fogyasztása a menstruáció 1-4 napján azonos fájdalomcsillapító hatással bírt, mint a paracetamol, koffein és ibuprofén kombinációját tartalmazó gyógyszer (Jenabi, Rahnama és munkatársai, Daily és munkatársai, Pattanittum és munkatársai, Abid Rad és munkatársai kutatása).
    A Fitoterápiai Kutatás című szakfolyóiratban megjelent klinikai vizsgálat alapján a gyömbér alkalmazható a bőséges menstruációs vérzés csökkentésére. Napi 3 x 250 mg gyömbér 4 napon keresztül – a menstruáció kezdete előtt 1 nappal elkezdve a kezelést, és 3 menstruációs cikluson keresztül megismételve – a placebóhoz viszonyítva csökkentette a túlzott vérzéssel járó menstruációt (Kashefi és munkatársai kutatása).
    A migrénes fejfájás egyre gyakoribb a társadalomban a stresszes életmód miatt. A gyömbér fájdalomcsillapító hatása görcsös fejfájás esetén is érvényesül. Iráni kutatók 100 főt magában foglaló klinikai tanulmányban vizsgálták a gyömbér és a szumatriptán gyógyszer akut migrénre való hatását. Mérték a fejfájás időtartamát, a fejfájástól a gyógyszerbevételig eltelt időt, és feljegyezték a betegek önértékelését 5 különböző migrénes rohamról. 250 mg gyömbér fájdalomcsillapító hatása összevethető volt a 50 mg gyógyszeres kezelés hatásával. A gyömbér mellett szól az a tény is, hogy kisebb eséllyel okoz mellékhatásokat (Maghbooli és munkatársai kutatása).

 
4. Az emésztőrendszer működését támogató hatása

    Előzetes klinikai tanulmányok szerint a gyömbér fogyasztása kis mértékben csökkenti a 2-es típusú cukorbetegek és terhességi cukorbetegek vércukorszintjét. Kínai kutatók 10 klinikai tanulmányt elemezve megállapították, hogy a gyömbér ígéretes szer a vércukorszint szabályozás, az inzulin érzékenység és a szervezet zsírháztartása szempontjából (Zhu és munkatársai kutatása).
    A 2-es típusú cukorbetegekre jellemző, hogy kevésbé érzékenyek a hasnyálmirigy által termelt inzulinra, melynek feladata a cukor molekulák sejtekbe való juttatása. Ennek következtében vércukorszintjük éhgyomor esetén is a normál értéknél magasabb lesz. Indiai és iráni klinikai tanulmányok alapján egy 12 hetes gyömbérkúra  normalizálja a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét és javítja inzulinérzékenységüket (Shidfar és munkatársai kutatása).
    A gyömbér jótékony hatását terhességi cukorbetegség esetén is kimutatták, 70 várandós nőn tesztelve. 6 héten keresztül kapott a vizsgált csoport fele gyömbért, másik fele placebót. A gyömbér kezelésben részesülők vércukorszintje és éhgyomri inzulinszintje jelentősen csökkent a placebó csoportéhoz képest (Hajimoosayi és munkatársai kutatása). 
    Számos emésztőrendszeri megbetegedés kiváltó okaként egyes baktériumok elszaporodása figyelhető meg. Laboratóriumi vizsgálatokban a gyömbér erős antibakteriális hatását igazolták a gyomorfekélyt előidéző Helicobacter pylori és a gyerekeknél súlyos hasmenést okozó  Campylobacter jejuni, és még számos egyéb baktériumokon is tesztelve (Mahadi és munkatársai; Cwikla és munkatársai).

 
5. A szív és az érrendszer egészségét támogató hatása

    A magas vérzsírszint növeli az érelmeszesedés, különösen a szívkoszorúér betegségek kialakulásának kockázatát. Két iráni szívkórház 85 önkéntes betegét (cukorbetegek, pajzsmirigy alulműködésűek, vesebetegek, alkoholisták, terhesek és gyomorfekélyesek) két vizsgálati csoportra osztották. 45 fő 45 napon keresztül napi 1 g gyömbérpor, míg 40 fő placebo kezelésben részesült. A vizsgálat előtt és után vérzsírszintet mértek, mely alapján bizonyították, hogy a placebóhoz képest a gyömbér hatására jelentősen csökken a triglicerid- (36%-kal) és a koleszterinszint (90%-kal) (Alizadeh-Navaei és munkatársai kutatása).
    A vérlemezkék összecsapódása a vérrögképződés kezdeti lépése. Taiwani kutatók laboratóriumi körülmények között, nyúlból kinyert vérlemezkéken kimutatták, hogy a gyömbér gátolja az arahidonsavval mesterségesen kiváltott vérlemezkék összecsapódását (Guh és munkatársai kutatása).  

 
6. Az immunrendszer egészségét támogató hatása

    A sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz) egy jelenleg gyógyíthatatlan autoimmun betegség tünetegyüttese, mely elsősorban fájdalmas ízületi gyulladásokkal jár, amit a porcok és csontsejtek pusztulása okoz. Egy iráni klinikai kutatásban reumatoid artritiszes betegek egy csoportját gyömbérkivonattal, másik csoportját placebóval kezeltek 12 héten keresztül, és vizsgálták a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó tényezők genetikai hátterét. Egyértelműen kimutatták, hogy a gyulladásos folyamatok elnyomását segítő gén (FoxP3) kifejeződése* növekedett a gyömbér hatására, míg egyes autoimmun folyamatok kialakulásában szerepet játszó gének kifejeződését* csökkentette (Aryaeian és munkatársai kutatása).
    (*A gének az örökítő anyagunk (DNS) egyes szakaszai, melyek egyes tulajdonságok meghatározásáért felelősek. A gén kifejeződése azt a folyamatot jelenti, mely során a DNS-ünkről a tárolt információ átalakul valós tulajdonságokká, azaz a szervezetünk működését befolyásoló fehérjékké.)

 
7. A légzőrendszert támogató hatása

    Kanadai kutatók laboratóriumi vizsgálatokban igazolták a gyömbér légúti görcs (asztma) gátló hatását. A légutak átmérőjét mikroszkóppal vizsgálva kimutatták a gyömbér simaizom görcsoldó hatását, amit a sejthártyák kalciumcsatornáinak blokkolásával ért el (Ghayur és munkatársai kutatása). 
    Francia kutatók állatmodellen vizsgálták a légúti gyulladások immunválaszát. A kutatás szerint a gyömbér kivonat elnyomja a specifikus allergén immunválaszt (Ahui és munkatársai kutatása ). 

Gyömbér a népgyógyászatban

    A gyömbért régóta és sokrétűen alkalmazzák a népgyógyászatban, főképp Indikában, az Ayurvédikus orvoslásban. Alkalmazzák felső légúti megbetegedésekben, köhögéscsillapítóként, malária ellen, kígyómarásra, fogfájásra, tejelválasztás fokozására, izzasztóként, puffadásgátlóként, emésztési görcsoldóként, savkötőként és vízhajtóként.

Figyelmeztetések, ellenjavallatok

  • A gyömbér gyöktörzs fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot!
  • Terhesség és szoptatás alatt a napi mennyiséget ne lépje túl!   
  • Gyermekeknek legfeljebb napi 2x1 kapszula javasolt.
  • Gyermekek elől elzárva tartandó! 

 

A Gyömbérről

Hatóanyagai:

  • Illóolajok (1-3%): zingiberén, zingiberol, kámfén, cineol, ß-fellandrén; balzsam (5-8%): gingerol keverék: 6-gingerol – csípős ízért felelős.

Története:

  • Az ázsiai eredetű gyömbér a középkori fűszer kereskedelemmel került be Európába. Kínában már időszámításunk előtt több száz évvel is használták. Az Ayurvédikus gyógyászat klasszikus gyógynövénye. A gyömbér gyökértörzsét ma világszerte élelmiszerként és gyógynövényként is alkalmazzák. Az első olyan növény, amit vegetatívan (gumóról) kezdtek szaporítani.

Elterjedése:

  • A gyömbér Ázsia meleg éghajlatú területeiről származik, ma már világszerte – Dél-Amerikában, Afrikában, és a Közel-Keleten is termesztik 

Leírása:

  • Gyökértörzse a földben vízszintesen növekszik, ebből nő ki egyenes, akár 2,5 m magas, elliptikus-lándzsás levelekkel sűrűn borított szára. Gyöktörzse ujjasan elágazó, belül sárga színű.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Keresés